Cirkelsågar

En typ av såg som jag vet att flera av mina bekanta och vänner inte kan klara sig utan går under cirkelsågar. Det finns ju faktiskt olika sorters modeller och det är kanske inte alla som vet skillnaden mellan en sänksåg, cirkelsåg och en bordscirkelsåg? Ett verktyg som brukar tas miste på och ofta förväxlas med cirkelsågen är sänksågen. Det kanske inte är så konstigt då dessa båda sågar till synes är väldigt lika varandra. Men detta är vid en första anblick och om man tittar närmare på sågarna så ser man en viktig skillnad mellan dom.

Sänksåg eller cirkelsåg?

Den viktigaste skillnaden mellan cirkelsåget och sänksåget är att den sistnämndas klinga kan sänkas ner i materialet uppifrån. Då kanske ni förstår att det är ganska stor skillnad på de båda sågarna. Med en sänksåg går det att såga ut ett hål i till exempel en bänkskiva. Men det viktigaste är att du vet vad det är du har mest användning för innan du köper någon såg alls. Bara för att det kan vara bra med en cirkelsåg är det inte alltid så att det är det bästa valet, en cirkel-såg brukar ”vinna” i popularitet och användbarhet mycket för att den är så lätt och hanterbar.

Fördelar med cirkelsågar

Med en cirkelsåg kan du klyva och kapa olika sorters virke. Det som är riktigt bra är att det är du som för sågen närmare plankan eller träskivan och inte materialet till sågen. Därför är det smart att använda en såg när du ska ta dig an större plankor och träskivor. En annan fördel är att den är väldigt lätt att ta med sig. Den är också väldigt mångsidig och smidig att bära runt, särskilt om den är batteridriven. Om man nu ska nämna en nackdel så är det väl just att den är så lätt. Du får inte samma stabilitet som i stationära sågar.